Οι Ανθρωποι

Η Αθηνά Δρέττα γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Με το γάμο της απέκτησε δύο παιδιά. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασκεί το επάγγελμά της από το 1988 στον ιδιωτικό τομέα.Υπήρξε συντονίστρια του εθελοντικού Προγράμματος «Οδοντική Υγεία στην Αλβανία» το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Πνοή Αγάπης» του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστάσιου και χρηματοδοτήθηκε από το Interreg.Την περίοδο 2002-2010 ήταν εκλεγμένη Νομαρχιακή Σύμβουλος στην Αθήνα με το ψηφοδέλτιο «Υπερνομαρχία Πολιτών» και υπηρέτησε σειρά ετών ως αντινομάρχης.Από το 2010 έως το 2012 διετέλεσε Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων υλοποιώντας την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, την ενοποίηση των κανονισμών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, τις αλλαγές στο φάρμακο.Υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ, ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας των 58 για την Κεντροαριστερά και συμμετείχε από την ίδρυσή του στο «το Ποτάμι».

Ο Παναγιώτης Περάκης γεννήθηκε στα Χανιά, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, στο δίκαιο της πληροφορικής και τη νομική πληροφορική. Δικηγόρος Αθηνών από το 1990 (παρ' Αρείω Πάγω από το 1997), ασκεί ενεργά τη δικηγορία σε πολλούς τομείς. Υπήρξε Σύμβουλος της Επιτροπής της Ε.Ε. για νομικά θέματα των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Ήταν μέλος ανεξάρτητων Αρχών και έχει συμμετάσχει, ως μέλος ή ως Πρόεδρος, σε διάφορες Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας.   Είναι εκλεγμένος στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συμμετέχει στην Αντιπροσωπεία των Ελλήνων Δικηγόρων στο CCBE ενώ αρθρογραφεί τακτικά για θέματα νομικού αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος

Ο Παναγιώτης Μανωλάκος γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Άρτα και σπούδασε στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Είναι κοινωνιολόγος της Εργασίας και Οικονομίας. Είναι διδάσκων και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος "Διεθνής Συνθήκη Ναυτικής Εργασίας (Maritime Labour Convention)"του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει διδάξει στις σχολές Αστυνομίας , στην σχολή Πυροσβεστικής καθώς και στην Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Ταμείου Προνοίας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (Τ.Π.Α.Ε.Ν.) και ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, και έχει υπάρξει μέλος του Δ.Σ. της BF Action Α.Ε. και Πρόεδρος&Δ/νων Σύμβουλος της ΘΕΣ.ΠΑ. Α.Ε.. Έχει συμμετάσχει σε σειρά διεθνών συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Ήταν εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών και μέλος της κ.ε. της ΟΝΝΕΔ 

Ο Αντώνης Μαρκόπουλος είναι κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το ΕΜΠ στον Τομέα των Τηλεπικοινωνιών. Έχει πάνω από 15 χρόνια εργασιακής εμπειρίας, τα περισσότερα εξ αυτών σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο κυρίως με στόχευση την Επιχειρηματική Ανάπτυξη και Στρατηγική. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες του αφορούν κυρίως τον στρατηγικό σχεδιασμό, τη διαχείριση επιχειρησιακών λειτουργιών εταιριών, τη ευθύνη των προϋπολογισμών αυτών, την ανάπτυξη και τις πωλήσεις, το μάρκετινγκ προϊόντων, τη δημιουργία σχέσεων και επαφών σε ανώτατο επίπεδο τόσο για B2B (Business to Business) όσο και για B2G (Business to Government) δραστηριότητες αλλά και τη διαχείριση πολυμελών ομάδων εργασίας. Υπηρέτησε ως Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Στην ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Intralot ,ενώ,  τα τελευταία 3 χρόνια, ως Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Ομίλου για την Ευρώπη και τη Αφρική, έχει ως στόχο τη δημιουργία επαφών, τον εντοπισμό νέων ευκαιριών και την εξασφάλιση νέων συμβολαίων για την εταιρεία στις δύο αυτές ηπείρους. Διατηρεί ισχυρό δεσμό με τη Startup κοινότητα στην Ελλάδα καθώς είναι μέντορας σε διάφορους οργανισμούς.

Ο Φίλιππος Δρακονταειδής είναι διεθνής εμπειρογνώμονας σε διεπιστημονικά προγράμματα πολιτιστικής κληρονομιάς που χρηματοδοτούνται από διεθνείς χορηγούς και ταμεία (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΟΣΑ). Κατά τη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών, κατάφερε, υλοποίησε και αξιολόγησε μεγάλο αριθμό έργων σε 35 χώρες (Ν. Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική). Είναι συγγραφέας δοκίμων για πολιτικά οικονομικά-κοινωνικο-πολιτισμικά θέματα. Διδάσκει «Πολιτική Διακυβέρνηση» και «Πολιτιστικές Στρατηγικές» σε πανεπιστήμια (Αθήνα, Λονδίνο) αλλά και Ινστιτούτα Προηγμένων Σπουδών (Ρουμανία, Πορτογαλία, Φιλανδία, Αιθιοπία). Μιλάει Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά.

Ο Στέλιος Σοφιανός είναι αθλητής της Επικοινωνίας. Δημοσιογράφος επαγγελματικά από το 1987, διετέλεσε επί 11 χρόνια διευθυντικό στέλεχος στο "Βήμα" και τον ΔΟΛ . 

Τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες αθλητικές, εφημερίδες πολιτικές, περιοδικά,  digital και social, όλα τα Μedia τα έχει "σφάξει" και όλα εξακολουθεί να τα "μαχαιρώνει". 

Σήμερα ειδικεύεται στο Βrand Journalism & Storytelling.  

Η Ντίνα Σπυροπούλου είναι Γεωπόνος-Επιστήμονας Τροφίμων με γνωστικό αντικείμενο την Μικροβιολογία Τροφίμων. Έχει εκτεταμένη γνώση σε θέματα Αγροτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ως υπεύθυνη ομάδας έργου θεσμικών φορέων, εκπρόσωπος των φορέων αυτών σε ομάδες εργασίας του ΥΠΑΑΤ για τον πρωτογενή τομέα, τεχνική Υπεύθυνος και Υπεύθυνος Ποιότητας του Διαπιστευμένου από τον ΕΣΥΔ Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Αξιολόγησης και Κατάταξης Παρθένων Ελαιόλαδων και συντονίστρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το 2000 έως και σήμερα. Έχει εργασθεί ως σύμβουλός ποιότητας και υπεύθυνη έργων σε διάφορες εταιρείες και οργανώσεις ενώ έχει πιστοποιηθεί ως Lead Auditor για τα συστήματα ISO 9000, ISO 22000 και ISO 17025. Έχει υλοποιήσει πάνω από 80 εκπαιδεύσεις παραγωγών σε Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και στην Βιολογική Κτηνοτροφία και Γεωργία. Έχει υπάρξει εισηγήτρια σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα του αγροτοδιατροφικού τομέα. Επίσης έχει παρακολουθήσει πάνω από 10 επιστημονικά και τεχνικά σεμινάρια σχετικά με τα τρόφιμα ενώ έχει εργαστεί ως ερευνήτρια σε εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνη του τμήματος διαχείρισης έργων σε ιδιωτική εταιρεία έχοντας υπό την επίβλεψη πάνω από 20 Ευρωπαϊκά έργα ενώ η ίδια συντονίζει έργα περιφερειακής ανάπτυξης με θέματα: Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, Κυκλική Οικονομία, καινοτομία των ΜΜΕ της υπαίθρου κ.α. Επίσης είναι υπεύθυνη του οικογενειακού οινοποιείου Κτήμα Σπυρόπουλος,

Ο Μιχάλης Κούτρας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικεύτηκε στη Νευρολογία. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στην Διοίκηση και Οργάνωση Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εισηγήθηκε και συνετέλεσε στην υλοποίηση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στη χώρα. Διατέλεσε μέλος και εν συνεχεία πρόεδρος του ΔΣ του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ από το 2010 έως το 2014. Κατά τη θητεία του συνδυάστηκε η ψηφιοποίηση των εργασιών του οργανισμού, η επικαιροποίηση του μητρώου ασφαλισμένων και ο σχεδιασμός νέων ψηφιακών εργαλείων όπως smart-cards στη θέση των βιβλιαρίων υγείας, με τα οικονομικά πλεονάσματα.

Ο Ισίδωρος Παχουνδάκης  έχει γνωστικό αντικείμενο την Διαχείριση της Πολιτισμικής και Θρησκευτικής Ετερότητας στη Ναυτιλία και την Διαχείριση της Διαφορετικότητας στους χώρους εργασίας. Είναι Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος και διδάσκων σε E-Learning Προγράμματα  Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, διετέλεσε Διευθυντής Σπουδών του Phoenix Maritime Academy , των «Ναυτιλιακών Οικονομικών» του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Προγράμματος Εξειδίκευσης «Σύγχρονες Εφαρμογές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στη Ναυτιλία» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίσης, υπήρξε  καθηγητής στη Σχολή Πλοιάρχων του ΚΕΣΕΝ. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και Ιωαννίνων, στην Αστυνομική Ακαδημία και στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών.  Είναι Διευθυντής και Ιδρυτής του Institute of International Nautical Studies, Μέλος του Συμβουλίου του Blue Career Centre for the Eastern Mediterranean της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο Γιάννης Δάλμας γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας. Έχει διατελέσει σύμβουλος και επικεφαλής πολιτικής και επικοινωνίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ υπήρξε συνιδρυτής και υπεύθυνος δράσεων της εθελοντικής ομάδας ΕΡΓΟΤΑΞΗΟ που στόχο είχε να δημιουργεί κοινότητες στήριξης δημόσιων σχολείων με προβλήματα υποδομών.Από τον Αύγουστο του 2016 εργάζεται ως πολιτικός σύμβουλος για θέματα διεθνούς εμπορίου και βιώσιμης ανάπτυξης στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος απασχολείται ως σύμβουλος ερευνητικών προγραμμάτων για την ριζοσπαστικοποίηση, το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και τις πολιτικές πρόληψης στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) και Διαλέκτης- Καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας στις θεματικές «διαπολιτισμικότητα, μετανάστευση και ασφάλεια, διαπολιτισμική και κοινοτική αστυνόμευση και ριζοσπαστικοποίηση και ισλαμιστική τρομοκρατία». Είναι διδάκτωρ ευρωπαϊκής ασφάλειας και νέων απειλών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πιστοποιημένος εκπαιδευτής σε θέματα ριζοσπαστικοποίησης, μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη Ριζοσπαστικοποίηση, το βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία και του δικτύου ειδικών της CEPOL. Ασχολείται επαγγελματικά με την προετοιμασία, την υποβολή και την υλοποίηση ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει σειρά Ελληνικών και Διεθνών δημοσιεύσεων.

Ο Γιάννης Καψής γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Queen Mary University of London και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πολιτικών Επιστημών στη σχολή δημόσιας διοίκησης του University College London (UCL). Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα σαν σύμβουλος στρατηγικής για την J. Walter Thompson, όπου και επικεντρώθηκε σε ζητήματα επικοινωνίας και βελτιστοποίησης των προσφερόμενων υπηρεσιών σε μία σειρά από διαφορετικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων του ασφαλιστικού, του τραπεζικού και του λιανεμπορίου. Το 2018 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) από το ALBA Graduate Business School στην Αθήνα. Αγαπάει τα σκυλιά, τον Παναθηναϊκό και τη θάλασσα. 

Ο Νικόλας Κακογιάννης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι Διδάκτορας του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Decision Making Policy on Energy Market) και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στο τομέα της Οικονομικής Επιστήμης και της Νομικής Επιστήμης. Υπήρξε Σύμβουλος Επενδύσεων και Ενέργειας της Κυβέρνησης (2009-2012) και Συντονιστής Διυπουργικής Επιτροπής Στελεχών για Απεμπλοκή Ιδιωτικών Επενδύσεων. Είναι Συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Σύμβουλων Μηχανικών ABEC και της Εταιρείας Συμβούλων Επενδύσεων και Νέων Τεχνολογιών ResNovae LP. Έχει παρουσία στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Grow) ενώ διατελεί κατά διαστήματα Visitor Lecturer Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα διεθνών συνεδρίων ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

O Ανδρέας Βαρελάς γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι παντρεμένος με δύο παιδιά, Μεγάλωσε στον Κολωνό και τελείωσα το 52ο Λύκειο ή Μικτό Λύκειο Κολωνού, όπως ήταν γνωστό τότε.Σε ηλικία 17 ετών, εκλέχτηκε πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου νέων Λόφου Σκουζέ. Στις Δημοτικές εκλογές του 1982, ήταν ο νεώτερος υποψήφιος για το 4ο Διαμερισματικό Συμβούλιο με τον συνδυασμό του Β. Εφραιμίδη, ενώ το 1990 ήτανν ξανά υποψήφιος με τον συνδυασμό της Μελίνας Μερκούρη. Το 1991 ως Διαμερισματικός Σύμβουλος, ανέλαβα αντιπρόεδρος στην Λέσχη Φιλίας Θυμαρακίων και πρόεδρος του 2ου παιδικού σταθμού Κάτω Πατησίων. Μέσω του Δημοτικού Διαμερίσματος, δραστηριοποιήθηκε για την ύπαρξη αντισταθμιστικών οφελών από την κατασκευή της επισκευαστικής ζώνης του Μετρό στο παλαιό εργοστάσιο του Κ. Μαρούση στα Σεπόλια. Στις Δημοτικές εκλογές του 1994 ήταν συνεργαζόμενος υποψήφιος με τον συνδυασμό του Θ. Πάγκαλου. Από το 1991 έως το 1998 εργαζόταν σε μεγάλη επιχείρηση στο χώρο των περιοδικών και από το 2000 και μετά σε μεγάλη εταιρεία στο χώρο των λευκών ειδών, στην αρχή ως υπεύθυνος logistic και μετά ως υπεύθυνος καταστημάτων στο Περιστέρι, στην Πετρούπολη και στο Γαλάτσι. Στις εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος με τον Γιώργο Καμίνη, όπου ανέλαβε ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης ,πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιδήμαρχος Κέντρου Πόλης και Δημοτικής Αστυνομίας καθώς και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΝΑ Υπήρξε αντιπρόεδρος του αθλητικού συλλόγου Ιάσων Κολωνού. 

Ο Βλάσης Σφυρόερας γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.Αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού αφού προηγουμένως είχε αριστεύσει στις σπουδές του (με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ.) στα ΚΑΤΕΕ Αθηνών με την ειδικότητα του Τεχνολόγου Δομοστατικού. Εργάστηκε ως Σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού, ως Διευθυντής έργων και Υπεύθυνος Εργοταξίου σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες όπως Κ.Ι. Σαραντόπουλος, J & P και ΑΚΤΩΡ. Διατέλεσε Διευθυντής για 6 χρόνια στη ΔΕΠΑ / PLE για την κατασκευή των έργων του φυσικού αερίου και στη συνέχεια, ως Διευθυντής Τομέα για την παρακολούθηση των Ολυμπιακών Έργων (28 Αθλητικές εγκαταστάσεις & 32 έργα υποδομών) στην Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004». Συνεργάστηκε με τον όμιλο του Μ. Ποτηριάδη ως Τεχνικός Διευθυντής και Σύμβουλος αδειοδότησης. Διατέλεσε Τεχνικός Διευθυντής και Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού στην ARISTO Development. Από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Οκτώβριο 2012 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. με σημαντικά έργα για την Ελλάδα, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το Εθνικό Μητρώο Συντάξεων, το Εργατικό εισιτήριο, το Εργόσημο, τα Πληροφοριακά Συστήματα των Νοσοκομείων κ.λπ. Από το 2013 μέχρι σήμερα είναι Διευθυντής Έργων στην Hill International με αντικείμενο τα έργα υποδομών και τα έργα παραχωρήσεων (Ολυμπία Οδός, Λιμάνι Πειραιά, Θριάσιο, Καστέλι κλπ.). Διαθέτει πτυχίο εργολήπτη δημοσίων έργων Β' τάξης.Από μαθητής ασχολήθηκε με τα κοινά στο Κ.Γ. Μαθητικού του ΠΑΣΟΚ. Ως φοιτητής εκλεγόταν κάθε χρόνο στο προεδρείο των Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ με την ΠΑΣΠ. Είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και στην Επιτροπή Υγείας του Κινήματος Αλλαγής. Αρθρογραφεί συχνά στον ημερήσιο τύπο και σε περιοδικά για θέματα ηλεκτρονικής υγείας και διακυβέρνησης .